Ширење говор на омраза преку медиуми

Соговорник во ТВ прилог употреби говор на омраза. Смее ли медиумот да пренесува изјави со вакви содржини? Што ако соговорник во живо употреби говор на омраза? Одговара Мирче Адамчевски од СЕММ.