Зголемување на цензурата, но и сензурата на Интернетот и социјалните мрежи

Зголемување на цензурата, но и сензурата на Интернетот и социјалните мрежи

Цензурата е веќе добро познат термин, а нејзиното присуство во онлајн светот многумина го запознаа преку контроверзната Кина. Најновиот извештај на Фридом Хаус, „Слободата на Интернетот 2019“ покажува дека четврта година по ред Кина останува земја што најмногу ја злоупотребува слободата на Интернетoт преку широко распространетата цензура, со повеќе од 100 новинари и блогери во притвор.