Јавниот сервис во време на корона

Јавниот сервис во време на корона

МРТ ја прилагоди својата програмска шема на вонредната состојба предизвикана од коронавирусот. Но покрај дневно-информативните изданија и пренесувањето на прес-конференциите...

Медиумската писменост низ очите на младите

Медиумската писменост низ очите на младите

Младите не само што можат да ги стекнат вештините за медиумска писменост, туку тие можат да бидат и нејзини најголеми промотори, или амбасадори. Бидејќи тие не само што можат да ги препознаат лагите и манипулациите квалитетни содржини кои ќе мобилизираат публика и ќе едуцираат туку со мала помош се и бескрајно креативни и можат да продуцираат.

Топ 10 дигитални алатки за полесно учење и работење во време на изолација

Топ 10 дигитални алатки за полесно учење и работење во време на изолација

Во услови кога сме заробени дома поради коронавирусот, учењето и професионалниот ангажман, кои бараат меѓусебна комуникација, неопходно е да се одвиваат преку интернет. Какви веб апликации постојат за организирање онлајн видео-конференции, интерактивно учење и оценување во училиштата и сл.?

Дали е безбедно да ги дадам своите лични податоци на фирми кои продаваат на интернет?

Дали е безбедно да ги дадам своите лични податоци на фирми кои продаваат на интернет?

Да, но зависи во кој случај и зависи кои категории на лични податоци, Игор Кузевски, заменик директор на Дирекцијата за...

На кого да му верувам, на телевизиите, на дигиталните медиуми или на Фејсбук страните?

На кого да му верувам, на телевизиите, на дигиталните медиуми или на Фејсбук страните?

Факт е дека многу често, лажни информации и дезинформации знаат да се шират на социјалните мрежи, па понатаму да се...